Το κλίμα του Παρνασσού

Το κλίμα γενικά στον Παρνασσό είναι υγρό με δριμύ χειμώνα και πολλές χιονοπτώσεις για τις ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού και υγρό με ψυχρό χειμώνα για χαμηλότερες υψομετρικά περιοχές.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του “υγρού κλιματικού τύπου” είναι οι μεγάλης διάρκειας και δριμείς χειμώνες και οι μικρής διάρκειας θερμές περίοδοι (1-2 μήνες). Τα καλοκαίρια γενικά είναι δροσερά και συχνά ψυχρά και η περίοδος της θερινής ξηρασίας περιορίζεται κατά βάση τους καλοκαιρινούς μήνες, (πλην των θερμικών καταιγίδων).

Ας δούμε τι αναφέρεται στη μελέτη του 1971 (Μονόπωλις) για το κλίμα του Παρνασσού.

Το καλοκαίρι ο καιρός είναι αίθριος, τυπικά μεσογειακός, κατά διαστήματα ανεμώδης με πολύ ασθενείς βροχοπτώσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο ή με μερικές θερμικές καταιγίδες κυρίως στην ορεινή ζώνη. Η θερμοκρασία αέρος, η ηλιοφάνεια και η δυναμική εξατμισοδιαπνοή είναι υψηλές.

Το χειμώνα ο καιρός είναι άστατος, ανεμώδης με σχετικά πυκνή νέφωση και άφθονες βροχοπτώσεις. Mικρά διαλείμματα “καλοκαιρινών ημερών” συνήθως κατά τον Ιανουάριο. Η κυρίως χειμερινή περίοδος διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο και η ψυχρή από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Η σχετική υγρασία αέρος είναι χαμηλή, ενώ η απόλυτος υγρασία και η δυναμική εξατμισοδιαπνοή είναι σχετικά χαμηλές.