Γενικά μετεωρολογικά στοιχεία για την Αράχωβα
Η Αράχωβα εκτείνεται στις Νότιες πλαγιές του Παρνασσού και απολαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, πλούσια ηλιοφάνεια.
Το μέσο υψόμετρο της Αράχωβας είναι στα 960 μ. ενώ η ευρύτερη περιοχή της εκτείνεται από τα 500μ. που είναι το χαμηλότερο σημείο του ελαιώνα έως τα 1150 μ που είναι το λιβάδι και ακόμη ψηλότερα έως τα 2.395 μ. (Γεροντόβραχος – Χιονοδρομικό).
Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας εξασφαλίζεται όχι μόνο όταν φυσάει ο ΒΔ άνεμος (Βλαχιώτης) μα και σε ήσυχες μέρες όπου κατά τις μεν θερμές ώρες φυσούν άνεμοι από την κοιλάδα προς την πλαγιά, οι λεγόμενες αύρες κοιλάδων, τις δε ψυχρές ώρες, καταβατικοί άνεμοι απ’ τις κορυφές του Παρνασσού (αύρες ορέων).
Ευεργετική επίδραση επίσης, εξασκεί και ο τοπικός άνεμος ΒΑ (Κατεβατός) που έχει προέλευση τις ΒΑ πλαγιές του Παρνασσού και δη για την Αράχωβα την Μπαϊντανόραχη (2180 μ).
Η οροσειρά προς Νότο της Κίρφης (Ξεροβούνι) 1560μ προστατεύει από τη θαλάσσια αύρα του Κορινθιακού κόλπου, η οποία όμως ασκεί μια μικρή επίδραση κατά τους θερινούς μήνες, μέσω της κοιλάδας των Δελφών και του Ελαιώνα της Ιτέας, στις πλαγιές του Παρνασσού.
Το κλίμα της Αράχωβας είναι ξηρό το καλοκαίρι, με δροσιά και ψύχρα ακόμη τις βραδινές ώρες, ειδικά στο λιβάδι, ενώ το χειμώνα επικρατεί κρύο με αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις.
Χιονίζει πυκνά με ΒΔ ή ΝΔ ανέμους, αρκετές φορές μέσα στην πόλη, αλλά ο Νότιος προσανατολισμός της, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, δεν ευνοεί στη διατήρηση του χιονιού για αρκετές μέρες.
Ο τοπικός ΒΑ άνεμος (Κατεβατός), δεν ευνοεί σε φαινόμενα την Αράχωβα, παρά μόνο επικρατεί τσουχτερό κρύο με διαστήματα ηλιοφάνειας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Αυτό συμβαίνει γιατί η Αράχωβα βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, οπότε ο ορεινός όγκος Παρνασσού εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τη διέλευση συστημάτων από το Βορά.