Καιρός Βορείου ρεύματος στον Παρνασσό

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο κάθε τόπος έχει το δικό του καιρό, τον οποίο οφείλουμε να γνωρίζουμε. Έτσι λοιπόν ο επικρατών καιρός- άνεμος στη Φτερόλακα είναι ο Β-ΒΑ και στα Κελάρια ο Ν-ΝΔ αλλά και ΝΑ.

Θα λέγαμε ότι ο Παρνασσός αποτελεί το όριο των καιρών, όπου αλληλεπιδρούν από το Βορά ο Μαλιακός κόλπος και κατ’ επέκταση το Αιγαίο και προς Νότο ο Κορινθιακός κόλπος και το Ιόνιο πέλαγος λόγω της διέλευσης των χαμηλών.

Θα πούμε λίγα λόγια για τον καιρό Βορείου ρεύματος ή καιρό ανατολικών προσηνέμων μόνο με αναφορά στους Νομούς γύρω από τον Παρνασσό.(Δε θα επεκταθούμε γενικότερα).

Καταρχήν, μετά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου και την απομάκρυνση του δυναμικού αιτίου που την προκάλεσε, αποκαθίσταται Β-ΒΑ ρεύμα.

Ο τύπος αυτός καιρού λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει αντικυκλώνας στην κεντρικοανατολική Ευρώπη-Βαλκάνια και χαμηλό στο ΝΑ Αιγαίο.

Επιπρόσθετα και χωρίς την παρουσία χαμηλού, (λαμβάνει χώρα ο καιρός Βορείου ρεύματος) εφόσον ο αντικυκλώνας είναι ισχυρός, οπότε σε αυτή την περίπτωση τα φαινόμενα είναι ορογραφικά και ασθενούς χαρακτήρα ενώ η διάρκεια του ΒΑ καιρού χωρίς χαμηλό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 6-7 ημέρες.

Mε τον καιρό Βορείου ρεύματος χωρίς δυναμικό αίτιο:

Επηρεάζονται σε φαινόμενα η ανατολική Βοιωτία και η Φθιώτιδα.

Στον Παρνασσό ευνοούνται σημαντικά σε υετό η Φτερόλακα αλλά και οι προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα πλαγιές του ορεινού όγκου. (Στα Κελάρια, το Γεροντόβραχο, και τις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, το ύψος του υετού είναι συγκριτικά λιγότερο σε σχέση με τις Βόρειες πλαγιές του ορεινού όγκου). Φαινόμενα επίσης δεν παρατηρούνται στο ΝΔ ορεινό όγκο (υπήνεμη πλευρά Γερολέκα που ανήκει στα όρια της Φωκίδας).

Στην ανατολική Βοιωτία τα μεγαλύτερα ύψη υετού παρατηρούνται στις περιοχές με Β-ΒΑ προσανατολισμό, όπως στη Δαύλεια, το Δίστομο, τη Λιβαδειά, αντίθετα τα τμήματα της δυτικής Βοιωτίας με Ν-ΝΔ προσανατολισμό βρίσκονται σε ομβροσκιά δηλαδή στερούνται φαινομένων ή έχουν ελάχιστα. Η Αράχωβα εν προκειμένω, τις περισσότερες φορές απολαμβάνει διαστήματα βελτιωμένου καιρού.

Με Β-ΒΑ τύπο καιρού ευνοείται σημαντικά η ανατολική Φθιώτιδα και δη η Αμφίκλεια, η Τιθορέα, ο Μπράλος, επίσης περιοχές της Φωκίδας, όπως η Επτάλοφος (Αγόριανη), η Λιλαία, η Γραβιά.

Οι άνεμοι στην περιοχή μας είναι συνήθως Βόρειοι, (εν αντιθέσει πχ με Βόρεια Ελλάδα που είναι οι ΒΒΑ).

Ο εμπλουτισμός των αερίων μαζών με υγρασία που διασχίζουν το Αιγαίο, προσκρούοντας στους προσήνεμους στο Β-ΒΑ ρεύμα ορεινούς όγκους, δημιουργούν υετό.
(Ευνοϊκοί παράγοντες για υετό είναι η διεύθυνση του ρεύματος, η έντασή του, η μεταβολή θερμοκρασίας καθ’ ύψος κλπ). Συνήθως τα φαινόμενα εκδηλώνονται τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, οπότε οι νεφώσεις πυκνώνουν λόγω έντονης ψύξης.

Ο καιρός βορείου ρεύματος χωρίς δυναμικό αίτιο (δηλ. χαμηλό στο ΝΑ Αιγαίο) φέρνει χαμηλή – μεσαία νέφωση και άρα δίνει ορογραφικό υετό, (ασθενή ως μέτρια φαινόμενα) στις προσήνεμες ΒΑ πλευρές του Παρνασσού (Φτερόλακα) ενώ ανάλογα με τη θερμοκρασία τα χιόνια μπορεί να κατέβουν χαμηλότερα επηρεάζοντας τα ημιορεινά της Β-ΒΑ πλευράς Παρνασσού (Αμφίκλεια, Επτάλοφο, Πολύδροσο κλπ).

Το Λιβάδι Αράχωβας συνήθως δεν επηρεάζεται παρά μόνο μετά το τέλος του οικισμού και προς Επτάλοφο, όπου αρχίζουν τα φαινόμενα (ύψος διασταύρωσης- Σκαμνού).