Βιοκλιματολογικά στοιχεία της Αράχωβας

Η περιοχή της Αράχωβας διαθέτει τα ενδιαφέροντα από πλευράς υγιεινής, υψομετρικά κλιμάκια χαμηλού ύψους (350-800 μ), μεσαίου ύψους (800-1000 μ), και μεγάλου ύψους (>1000 μ), που καθένα απ’ αυτά είναι κατάλληλο για ανάρρωση ασθενών, ανάλογα με την πάθησή τους.

Στα διάφορα αυτά ύψη, υπάρχουν διαφορές ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας, αυξομείωση της ποσότητας οξυγόνου, κι άλλα στοιχεία όπως ο ιονισμός και η σύνθεση του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας, οπότε εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής της Αράχωβας.

Η γραφική Αράχωβα!

Με καθαρή και ξηρή ατμόσφαιρα, όπως αυτή της Αράχωβας, σε μέτρια υψόμετρα (<2000μ), οι ηλιακές ακτίνες περιέχουν πλούσια υπεριώδη ακτινοβολία που αφενός καταστρέφει ορισμένους μικροοργανισμούς, εξυγιαίνοντας την ατμόσφαιρα, αφετέρου συντελεί στο σχηματισμό της αντιραχητικής βιταμίνης D, που είναι χρήσιμη για την κανονική ανάπτυξη του σκελετού.

Επίσης κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία των ματιών από τις έντονες ακτινοβολίες ειδικά σε χιονοσκεπές έδαφος.

Σε μεγάλα ύψη επίσης, άτομα με υγιείς πνεύμονες υποχρεώνονται να εισπνέουν μεγάλες ποσότητες αέρα ώστε να εξουδετερώσουν την έλλειψη οξυγόνου που προκαλεί η αραιότητα της ατμόσφαιρας. Με την αναγκαστική αυτή άσκηση, οι κάτοικοι της περιοχής μας, εν προκειμένω, αποκτούν ευρύτερο στήθος, αναπτυγμένους πνεύμονες και αυξημένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αντίθετα, άτομα με ασθενικό αναπνευστικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγουν τόπους με μεγάλο υψόμετρο.

Έτσι λοιπόν η ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας προσφέρεται ως τόπος διαμονής, όχι μόνο για ψυχαγωγία και ανάπαυση αλλά και για υγιεινή διαμονή και ανάρρωση μετά από κάποια αρρώστια.

Με τόσα πλεονεκτήματα λοιπόν, μια αλυσίδα ξενοδοχείων και αναρρωτηρίων θα μπορούσε να ικανοποιήσει η περιοχή μας τις ανάγκες ανάπαυσης και ανάρρωσης των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων και δη της Αθήνας που απέχει μόλις 170 Km απ’ την Αράχωβα.