Μετεωρολογικά στοιχεία για τον Παρνασσό (γενικά)

Ο Παρνασσός ευρισκόμενος μεταξύ δύο θαλασσών, του Κορινθιακού (νότια) και του Μαλιακού (βόρεια), παρουσιάζει το φαινόμενο μικροκλίμα, δηλαδή να ψύχει τοπικά υδρατμούς με αποτέλεσμα να έχει  περισσότερο υετό άρα και πολλά χιόνια το χειμώνα.

Θα λέγαμε ότι βρίσκεται στο όριο δύο καιρών, αφενός μεν από τα χαμηλά κινούμενα από τα δυτικά που επηρεάζουν τις Ν-ΝΔ πλαγιές του Παρνασσού και αφετέρου δε, από τις διαταραχές του Αιγαίο που δημιουργούνται, συνήθως λόγω ψυχρών εισβολών.

Οι τύποι καιρού, που ευνοούν κυρίως τον Παρνασσό σε φαινόμενα, είναι τα βαρομετρικά συστήματα που έρχονται από το Ιόνιο, (ΝΔ ρεύμα) με αρκετά φαινόμενα στις προσήνεμες πλαγιές του Παρνασσού (Κελάρια και Γεροντόβραχο και λιγότερο Φτερόλακα – ΒΑ πλαγιές) και αυτό διότι τροφοδοτούνται με μεγάλα ποσά υγρασίας, καθώς διασχίζουν τη Μεσόγειο. Αντίστοιχα και το ΝΑ ρεύμα ευνοεί σημαντικά τον Παρνασσό σε χιονοπτώσεις.

Με ΒΑ τύπο καιρού, επηρεάζονται οι ΒΑ προσήνεμες πλαγιές του Παρνασσού και η Φτερόλακα, ενώ λιγότερο τα Κελάρια, ο Γεροντόβραχος και οι νότιες πλαγιές του Παρνασσού πάνω από την Αράχωβα.

Αντίθετα στην Αράχωβα με ΒΑ καιρό, επικρατούν συνήθως αραιές νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας με τσουχτερό κρύο.

Επιπρόσθετα, λόγω της έντονης υγρασίας, δημιουργείται αρκετές φορές το φαινόμενο της ισχυρής παγοποίησης στους σταθμούς των αναβατήρων, προκαλώντας έτσι ζημιές στα ηλεκτρονικά όργανα αλλά και δυσχέρειες λειτουργίας των μηχανημάτων καθώς επικάθεται σε αυτά.