Όπως αναφέραμε, η κωμόπολη της Αράχωβας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε μέσο υψόμετρο 930μ (χαμηλότερο σημείο: 800μ – υψηλότερο: 1100μ), ενώ η ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας εκτείνεται απ’ τα 350μ που είναι το κατώτατο σημείο του ελαιώνα της, ως τα 1150μ οικισμός στο Λιβάδι Αράχωβας και κορυφώνεται στα 2.367 (Γεροντόβραχος- χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού).

Πολύ λίγες πόλεις, ανά την Ελλάδα, βρίσκονται στο  ύψος των 930μ, που είναι το μέσο υψόμετρο της Αράχωβας και παρουσιάζουν τόσο μεγάλες υψομετρικές διαφορές, αντίθετα με άλλες ορεινές περιοχές που το γενικό τοπίο έχει τη μορφή κλειστού οροπεδίου με μικρές διαφορές υψών.

Το κλίμα της Αράχωβας είναι ορεινό με ψυχρούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, με αξιόλογες βροχοπτώσεις την ψυχρή περίοδο (Οκτώβριος ως Απρίλιο) και συχνές χιονοπτώσεις κυρίως το τρίμηνο Δεκεμβρίου ως Φεβρουάριο. Λόγω του νότιου προσανατολισμού της, παρατηρείται σχετικά περιορισμένη περίοδος με χιονοσκεπές έδαφος.

Σύμφωνα με τους βροχομετρικούς χάρτες, η ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας ανήκει στη ζώνη που το ετήσιο ύψος υετού κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, από 700-950 χιλιοστά, ενώ εσωτερικά στον ορεινό όγκο του Παρνασσού ξεπερνά και τα 1200 χιλιοστά.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η θερμική αστάθεια τη θερινή περίοδο (Μάιος- Σεπτέμβριος), όπου η ευχάριστη καλοκαιρινή ηλιοφάνεια διακόπτεται ειδικά τις μεσημεριανές-απογευματινές κυρίως ώρες, από μεγάλες νεφικές μάζες, πάνω απ’ τον Παρνασσό, που καταλήγουν ως «κράσπεδο» στον ουρανό της Αράχωβας, με αποτέλεσμα αρκετές φορές την εκδήλωση παροδικών καταιγίδων (μπόρες) με ηλεκτρικά φαινόμενα (αστραπόβροντα), ακόμη και χαλαζόπτωσης.

Η Αράχωβα εκτείνεται στις Νότιες πλαγιές του Παρνασσού και απολαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου πλούσια ηλιοφάνεια, έχοντας έτσι εξαιρετικά υγιεινή ατμόσφαιρα.

Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας εξασφαλίζεται όχι μόνο όταν φυσάει ο ΒΔ άνεμος (Βλαχιώτης) μα και σε ήσυχες μέρες όπου κατά τις μεν θερμές ώρες φυσούν άνεμοι από την κοιλάδα προς την πλαγιά, οι λεγόμενες αύρες κοιλάδων, τις δε ψυχρές ώρες, καταβατικοί άνεμοι απ’ τις κορυφές του Παρνασσού (αύρες ορέων). Το σύστημα αυτών των τοπικών ανέμων διευκολύνεται και από το πυκνό δίκτυο δρόμων που εκτείνονται σύμφωνα με τις γραμμές μεγίστης κλίσης του ορεινού όγκου του Παρνασσού.

Η Αράχωβα αμφιθεατρικά χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, (ανατολική άποψη).

Ευεργετική  επίδραση, από άποψη καθαρότητας της ατμόσφαιρας στο κλίμα της Αράχωβας, ασκεί και ο τοπικός ΒΑ άνεμος «Κατεβατός», με προέλευση απ’ τις κορφές του Παρνασσού  (αύρες ορέων).

                Νότια της Αράχωβας, η Κίρφις (ή Ξεροβούνι) στα 1560μ.

Η οροσειρά προς νότο της Κίρφης (Ξεροβούνι 1560μ), προστατεύει σημαντικά την Αράχωβα απ’ τη θαλάσσια αύρα, η οποία όμως ασκεί  μια μικρή επίδραση κατά τους θερινούς μήνες, μέσω της κοιλάδας των Δελφών και του ελαιώνα της Ιτέας, στις πλαγιές του Παρνασσού. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω συνθηκών είναι η Αράχωβα να έχει ξηρό κλίμα με χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, στοιχείο που την καθιστά ιδανική και φιλική με τον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου η αυξημένη υγρασία με τη ζέστη δημιουργεί συνθήκες δυσφορίας.

Κατηγορίες: ΚΛΙΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *