Ο Παρνασσός

Ένα βουνό με πανάρχαια ιστορία και αλπικό δυναμισμό. Ένα ταξίδι στο κέντρο της γης. Το βουνό όπου έζησαν θεοί, μάντεις, νύμφες, ήρωες  και κοινοί θνητοί, εκπέμπει από τα προϊστορικά χρόνια μια ακτινοβολία που μαγνητίζει και έλκει τον καθένα μας.

   Είναι άραγε επειδή στον Παρνασσό δημιουργήθηκε το πρώτο γένος των ανθρώπων από το Δευκαλίωνα και την Πύρρα ή  μήπως γιατί οι δύο αετοί τους οποίους έστειλε ο Δίας, συναντήθηκαν εδώ και υπέδειξαν το κέντρο της γης;

   Ένα βλέμμα ψηλά από την κοιτίδα του Παγκόσμιου πολιτισμού, τους Δελφούς και λίγα μοναχικά λεπτά από τις κολόνες του Απόλλωνα, τα βράχια των Φαιδριάδων και την Κασταλία πηγή, ένα καθαρό λευκό φως διαχέει όλο το βουνό και φωτίζει τις χαράδρες, τα μονοπάτια και τα έλατα του Παρνασσού.

Ο Παρνασσός είναι το όρος της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, (υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα) και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.

Βόρεια άποψη του Παρνασσού από ψηλά!

Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη. Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας που ήταν χτισμένο πάνω στα ιερά χώματά του, το Μαντείο των Δελφών. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο “ομφαλός της γης”, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, προσδίδοντας με τη φήμη τους αίγλη στον Παρνασσό.