Μετεωρολογία Παρνασσού

Ο Παρνασσός ευρισκόμενος μεταξύ δύο θαλασσών, του Κορινθιακού (νότια) και του Μαλιακού (βόρεια), παρουσιάζει το φαινόμενο μικροκλίμα, δηλαδή να ψύχει τοπικά υδρατμούς με αποτέλεσμα να έχει  περισσότερο υετό άρα και πολλά χιόνια το χειμώνα.

Εξαιτίας λοιπόν και της έντονης υγρασίας, δημιουργείται και το φαινόμενο της ισχυρής παγοποίησης στους τερματικούς σταθμούς των αναβατήρων, προκαλώντας έτσι ζημιές στα ηλεκτρονικά όργανα, καθώς επικάθεται σε αυτά.

Οι τύποι καιρού, που ευνοούν κυρίως τον Παρνασσό σε φαινόμενα, είναι τα βαρομετρικά συστήματα που έρχονται από το Ιόνιο, δηλαδή τα ΒΔ ή ΝΔ συστήματα, που ευνοούν τα προσήνεμα του Παρνασσού (Κελάρια και Γεροντόβραχο και λιγότερο Φτερόλακα – ΒΑ πλαγιές) και αυτό διότι τροφοδοτούνται με μεγάλα ποσά υγρασίας, καθώς διασχίζουν τη Μεσόγειο, όντας πολύ υετοφόρα.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στη θέση Κελάρια, στο βάθος η κορυφή του Γεροντόβραχου.

Όταν υπάρχει η Βόρεια συνιστώσα (ΒΔ), τότε τα χιόνια εντοπίζονται σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα, εξαρτώμενα από την ένταση του Βόρειου ρεύματος.

 Αντίθετα με ισχυρούς ΝΔ, το επίπεδο παγοποίησης, εντοπίζεται σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1500μ, εξαρτώμενα φυσικά από την ένταση των Νοτιάδων. Έτσι έχουμε χιόνια πάνω από τα 1500μ και ισχυρές βροχές στην Αράχωβα.

Με ΒΑ τύπο καιρού, επηρεάζονται οι ΒΑ προσήνεμες πλαγιές του Παρνασσού και η Φτερόλακα, ενώ λιγότερο τα Κελάρια. O Γεροντόβραχος σχεδόν καθόλου. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αντίθετα στην Αράχωβα με ΒΑ καιρό, επικρατούν συνήθως αραιές νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας με τσουχτερό κρύο.