Η Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας. Xτισμένη  στις νότιες ράχες του Παρνασσού στα δυτικά του Ν. Βοιωτίας και σε υψόμετρο 980μ, αποτελεί αξιόλογο εμπορικό και τουριστικό θέρετρο. Έχει πληθυσμό 4000 κατοίκους και σε αυτήν ανήκουν διοικητικά οι οικισμοί Ζεμενό (5ο Km ανατολικά της Αράχωβας)  και Λιβάδι (7ο Km Aράχωβας – Παρνασσού).

Η γραφική Αράχωβα, (ανατολική άποψη).

Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, ένα μόλις βήμα από τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού  και την κοιτίδα του πολιτισμού, τους Δελφούς.

Επισκεφθείτε την Αράχωβα για να συνδυάσετε το σκι στον Παρνασσό με το γραφικό της περιβάλλον, περπατήστε στα χιονισμένα στενά της και αναπνεύστε τον καθάριο παγωμένο αέρα του Παρνασσού.

Η Αράχωβα είναι η πρωτεύουσα του χειμερινού τουρισμού με αίγλη που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με νυχτερινή ζωή και κοσμική διασκέδαση.

Όποτε όμως κι αν την επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις ντόπιες λιχουδιές, την παραδοσιακή φορμαέλα (με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης), τις χυλοπίτες, το γιαούρτι, το καρυδάτο, τα κοκοτάκια και να γευθείτε τα ντόπια κρέατα και το περίφημο τυρί του Παρνασσού. Επίσης, να θαυμάσετε τα ξακουστά καρπίτια (χαλιά) με τη σφραγίδα της Αραχωβίτικης παράδοσης.

Αν έρθετε το Πάσχα στην Αράχωβα, θα έχετε την ευκαιρία να νιώσετε το γνήσιο Ρουμελιώτικο χαρακτήρα, με τους οβελίες να ψήνονται στους λάκκους των γειτονιών της Αράχωβας παραδοσιακά. 

Προπάντων όμως θα ζήσετε από κοντά, το ξακουστό, ανά το Πανελλήνιο, «Πανηγυράκι», την τριήμερη Εθνικοθρησκευτική γιορτή προς τιμή του Αγίου Γεωργίου που συνδέεται με τη νικηφόρα μάχη της Αράχωβας στα 1826 και τη συμβολή του Αγίου στην επιτυχή έκβαση της, κατά των Τουρκαλβανών με αρχιστράτηγο το Γ. Καραϊσκάκη.

Τα αγωνιστικά έθιμα, οι Ελληνικοί χοροί, τα τραγούδια, οι ντυμένοι με τις φουστανέλες και τα σιγκούνια, ο ανηφορικός δρόμος των γερόντων, η προσφορά αρνιών στους νικητές των αγωνισμάτων, το κοινό τραπέζι στο χάλασμα (λήξη) του πανηγυριού τονίζουν τον Ελληνικότατο χαρακτήρα της γιορτής. Δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες 50 εκδηλώσεις του κόσμου από ξένα ΜΜΕ.

Τέλος, αν η φύση σας γοητεύει, η Αράχωβα είναι βέβαιο ότι θα σας αιχμαλωτίσει.  Το μαγευτικό της τοπίο και οι ορεινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε, όπως ορειβασία, περίπατοι, ιππασία, σπηλαιολογία, ποδήλατο βουνού, υπόσχονται μια εμπειρία συναρπαστική.

Με μοναδικά πλεονεκτήματα καθώς συνδυάζει, παράλληλα με το βουνό και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου (Ιτέα, Αντίκυρα, Γαλαξείδι) μόλις σε διάστημα μισής ώρας, αποτελεί παραθεριστικό κέντρο για όλες τις εποχές του χρόνου.

Σας περιμένουμε !!